Info servis

Orahovička tvornica pokreće proizvodnju u Dvoru - 160 novih radnih mjesta

U Tvornici keramičkih pločica u Rujevcu kod Dvora na Uni danas su Keramička industrija "Orahovica" i stečajni upravitelj PKP-a d.d. "Potpićan" potpisali ugovor o pokretanju proizvodnje podnih pločica za vanjska i unutarnja oblaganja, koji bi omogućio zapošljavanje 160 radnika.

Ulaganje oko 130 milijuna kuna osigurat će Fond za razvoj i zapošljavanje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj i poslovne banke. Keramička industrija Orahovica izvozi više od 80 posto svoje proizvodnje.

Ugovor su u nazočnosti ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića i predsjednika Uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje Milana Stojanovića potpisali direktor Keramičke industrije "Orahovica" Darko Krmpotić i stečajni upravitelj PKP-a d.d. "Potpićan" Boris Debelić.

Ministar Vidović je čestitao sudionicima pokretanja proizvodnje u tvornici u Rujevcu, rekavši da je sretan što će se u tom, jednom od najljepših, ali i najsiromašnijih krajeva u Hrvatskoj, zaposliti 160 ljudi. "Čin potpisivanja ugovora, kojem smo danas nazočili, puno je više nego otvaranje ili početak rada jedne tvornice i zapošljavanje 160 ljudi, jer ti podatci u usporedbi s nekim drugim područjima i ne znače puno, ali ako se ima u vidu težina socijalnog stanja u dvorskoj općini, rujevačka je tvornica višestruko važna, jer je životno važna za cijelo područje", rekao je Vidović. Dodao je da stanovnici dvorske općine pretežito žive ili se uzdržavaju od primanja iz Ministarstva rada i socijalne skrbi, rekavši da je, kako je izjavio, zbog toga najpozvaniji Vladin ministar za sudjelovanje na svečanosti pokretanja proizvodnje. Od 5700 stanovnika u dvorskoj općini oko 2000 su umirovljenici s prosječnom mirovinom od 1267 kuna, 888 je nezaposlenih, od kojih veći dio prima naknadu za nezaposlenost i od toga živi, rekao je Vidović. U Rujevcu je u organizaciji Fonda za razvoj i zapošljavanje održan susret gospodarstvenika Sisačko-moslavačke županije na kojem je sisačka "Segestica" predstavila projekt sadnje šljiva za proizvodnju alkoholnih pića na Banovini, a Mesna industrija "Gavrilović" predstavila je program kooperantskih odnosa s 200 poljoprivrednika s Banovine. Oba projekta novčano će poduprijeti Fond.

Hina