Info servis

Pliva prilagođuje cijene ovisno tržištima; slovenski farmaceuti snizili cijene

Slovenska farmaceutska tvrtka 'Lek' pristala je na sniženje cijena svojih generičkih lijekova zbog opasnosti da je na slovenskom tržištu svojim jeftinijim zamjenskim medikamentima istisne zagrebačka 'Pliva'.

'Lek' je prošloga tjedna objavio da je državnom uredu za lijekove predao novi usklađeni cjenik koji će omogućiti da se njihovi lijekovi i dalje propisuju u javnom zdravstvu bez doplate. Novi propisi koji stupaju na snagu 1. studenog zabranjuju liječnicima propisivanje skupljih lijekova, ako za njih postoji jeftiniji lijek drugog proizvođača koji je pristao na maksimalne cijene ureda za lijekove.

Kako navode slovenski mediji, Pliva je za pet svojih najprodavanijih lijekova u Sloveniji ponudila 25 posto niže cijene od onih koje su do sada imali ljubljanski 'Lek' i 'Krka' iz Novog Mesta, a spomenuti lijekovi zdravstvenu blagajnu godišnje koštaju tridesetak milijuna eura.

U Plivi ističu kako je novi način formiranja cijena lijekova dio reforme slovenskog zdravstvenog sustava, te da su farmaceutske kompanije bile pozvane da do 14. listopada slovenskom Uredu za lijekove ponude cijene za svoje proizvode kako bi osigurale njihov plasman na slovenskom tržištu. Među pozvanim tvrtkama bila je i Pliva koja je "za neke od svojih lijekova Uredu za lijekove ponudila korekciju cijena".

Dodaju kako je sustavno praćenje situacije na pojedinom tržištu i prilagođavanje vlastite politike promjenama do kojih dolazi, što vrijedi i za politiku cijena lijekova koje se formiraju za svako tržište posebnom, sastavni dio njihove poslovne strategije. "Nastup na svim svojim tržištima Pliva pomno usklađuje sa zakonskom regulativom u pojedinoj zemlji, uz uvažavanje specifičnosti i lokalnih pravilnika", ističu u Plivi. Što se pak tiče hrvatskog tržišta, Pliva je HZZO-u i Ministarstvu zdravstva dostavila prijedlog kratkoročnih mjera za moguće uštede, ali i dugoročnih mjera koje se zasnivaju na "sveobuhvatnim promjenama politike lijekova". Iz Plive tumače da pod politikom lijekova podrazumijevaju ne samo cijene lijekova već i njihovo stavljanje na listu, smanjenje davanja te cjelokupan sustav obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Hina