Info servis

Američki ulagači razočarani zaradama Caterpillara i IBM-a

Razočaravajuće najave iz američkog industrijskog konglomerata Caterpillar i tehnološkog diva IBM-a navele su ulagače u četvrtak na oprez u pogledu njihovih očekivanja oporavka korporativnih zarada, zbog čega su američki burzovni indeksi nešto oslabili.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 9.762 boda. Tehnološki Nasdaq, pak, oslabio je 0,2 posto, na 1.942 boda.

"Mislim da su dosad objavljene korporativne zarade bile dobre, no pitanje je da li je ovaj trend rasta cijena dionica održiv, te hoće li zarade i prihodi nastaviti rasti i u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju", izjavio je potpredsjednik trgovine dionicama pri Legg Mason Wood Walkeru, Weston Boone. "Budući je to upitno, vjerujem da će uslijediti dobitonosne prodaje", dodao je.

Proizvođač teške opreme Caterpillar i najveća svjetska računalna kompanija IBM ponajviše su pritisnuli vrijednosti burzovnih indeksa nakon što su objavili da su tek umjereno poslovali. Dionica Caterpillara spustila se gotovo šest posto nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate koji su bili za samo cent niži od očekivanja analitičara, te procijenila da će u ovom tromjesečju ostvariti zaradu nižu od očekivanja Wall Streeta.

IBM je, pak, razočarao svojim prihodima, te upozorenjem da tehnološki oporavak još nije započeo. Kažnjen je s padom cijena dionica za 4,3 posto. Na gubitku je bila i dionica finske Nokie za četiri posto, budući je taj najveći svjetski proizvođač mobitela upozorio na cjenovnu konkurenciju i slab tečaj dolara koji mu pritišću poslovne rezultate.

Tržišta dionica, naime, proteklih su mjeseci ostvarivala snažan rast cijena u očekivanju solidnih korporativnih zarada. Sada se mnogi pitaju nisu li cijene dionica prebrzo i previše porasle. Nešto veseliji bili su gospodarski pokazatelji. Stopa inflacije u SAD-u u skladu je s očekivanjima, industrijska je proizvodnja porasla po najvišoj stopi od travnja 2000. dok je broj Amerikanaca koji je po prvi puta podnio zahtjev za naknadu zbog nezaposlenosti u proteklome tjednu bio najniži od početka veljače. Na europskim burzama ulagači su bili razočarani novostima iz Nokije, spustivši zbog toga cijene tehnoloških dionica. Londonski Ftse indeks oslabio je tako 0,7 posto, na 4.339 bodova. No, frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 3.577 bodova, ponajviše zbog rasta cijena automobilskih dionica pred objavu njihovih poslovnih rezultata idući tjedan.

Hina