Info servis

Cijene američkih dionica na najvišim razinama u 16 mjeseci

Cijene američkih dionica u utorak su na burzama dosegnule nove najviše razine u nešto više od godine dana na temelju solidnih zarada o kojima izvješćuju korporacije.

Njujorški Dow Jones indeks na najvišoj je razini u zadnjih 16 mjeseci, ojačavši 0,5 posto, na 9.812 bodova. Toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, dosegnuvši 1.943 boda, najvišu razinu od siječnja lani.

"Gotovo svi na tržištu očekuju da će korporativne zarade premašiti očekivanja. Zbog toga na tržištu vlada veliki optimizam. Ipak, pomalo se osjeća i oprez zbog prevelikog rasta cijena dionica", ocijenio je raspoloženje na tržištu strateg pri Puglisi & Co, Ozan Akcin.

Među dobitnicama isticale su se dionice proizvođača robe široke potrošnje Johnson & Johnson, koje su ojačale 2,3 posto budući je izvijestio o višoj zaradi. Ojačala je i dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela u očekivanju ulagača da će objaviti dobre poslovne rezultate.

Na europskim burzama jučer je zabilježen pad vrijednosti burzovnih indeksa, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, jer najnovije poslovno izvješće nizozemskog Philipsa nije impresioniralo ulagače. Londonski Ftse indeks spustio se 0,7 posto, na 4.334 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 3.538 bodova.

Hina