Info servis

Pankretić: nitko nije izigrao niti prevario seljake

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Panretić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako nitko nije izigrao niti prevario poljoprivrednike kod upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava jer podaci iz Upisnika nisu korišteni za bilo kakvo utvrđivanje obveza doprinosa i s tim nemaju nikakvu vezu.

Prema njegovim riječima, neutemeljeno i netočno tumačenje propisa i pogrešno povezivanje Upisnika poljoprivrednih gospodarstava s ukidanjem zasluženih mirovina dovelo je u pitanje ne samo reformu poljoprivrede već i reformu mirovinskog sustava.

Upisnik je, naglasio je Pankretić, interna baza podataka Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (MPŠ) i nije korišten u druge svrhe, pa tako niti za obračun poreznih obveza ili obveza po osnovi doprinosa poljoprivrednika. Činjenica da su pojedini poljoprivrednici primili rješenja o obvezi doprinosa temelji se na njihovom statusu obavljanja samostalne djelatnosti i vođenja poslovnih knjiga u sustavu poreza i rezultat je primjene propisa kojima su regulirane obveze uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ovim propisima stvorene su osnove za utvrđivanje obveze plaćanja doprinosa za sva poljoprivredna gospodarstva koja su svoje poslovanje regulirala kroz porezni sustav, koja vode poslovne knjige i obavljaju samostalnu djelatnost.

Međutim, kazao je ministar, Porezna uprava nikom nije poslala obavijest o gubitku prava na mirovinu niti o prestanku prava na isplatu mirovine, jer će se do kraja ove godine mirovine isplaćivati svima normalno bez obustave. Pankretić je kazao i kako je prošlog tjedna, točnije 10. listopada u Ministarstvu financija održan sastanak na kojem su bili predstavnici MPŠ-a, Ministarstva uprave, pravosuđa i lokalne samouprave, Ministarstva rada i socijalne skrbi, Hrvatsko zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s ciljem da se uočeni problemi jasno protumače kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Zaključeno je da će se potrebna zakonska usklađenja radi rješavanja ovih pitanja pripremiti nakon potpune analize u narednom razdoblju, a potom će se ponuditi prijedlog cjelovitog rješenja. Inače, u sustavu PDV-a nalazi se 3.628 poljoprivrednika od čega je 230 poljoprivrednika u sustavu PDV-a i u mirovini.

Hina