Info servis

Uprava Sunčanog Hvara predložila tri varijante financijske konsolidacije

Uprava hotelsko-turističkog poduzeća Sunčani Hvar predložila je Vladi i Hrvatskom fondu za privatizaciju tri modela financijske konsolidacije i moguće privatizacije, po kojem bi 25 posto dionica zadržali mali dioničari, kontrolni paket od 26 posto prepustio bi se djelatnicima i gradu Hvaru, a ostatak od 49 posto prodao strateškom partneru.

O tri rješenja-modela za financijsku konsolidaciju i privatizaciju Sunčanog Hvara, Uprava je prije dva mjeseca obavijestila HFP i hrvatsku Vladu, no do danas nije stigao nikakav odgovor, rekao je predsjednik Uprave Sunčanog Hvara Pero Pavičić na današnjoj konferenciji za novinare.

Nikakvog odgovora nema iako je riječ o najboljem rješenju za restrukturiranje tvrtke za koju je zainteresirano i nekoliko domaćih investitora, kaže Pavičić.

Uprava Sunčanog Hvara predlaže HFP-u i Vladi varijantu "A" prema kojoj bi 25 posto dionica zadržali mali dioničari. Kontrolni paket od 26 posto prepustio bi se djelatnicima i gradu Hvaru, a ostatak od 49 posto prodao bi se strateškom partneru. Uz to, Uprava traži da država preuzme dio dugovanja u iznosu od 9,8 milijuna eura nastalih tijekom rata zbog smještaja prognanika i izbjeglica.

Prodaja dijela imovine, a riječ je o šest od ukupno 11 objekata, ukupne vrijednosti prema elaboratu o pretvorbi, od 10,8 milijuna eura, čija bi se realna vrijednost odredila prije samog natječaja, predviđena je varijantom "B" za financijsku konsolidaciju i privatizaciju. No, ne bi se sve prodavalo odjednom, rekao je Pavičić, nego postupno sukladno trenutačnim potrebama za ulaganja u preostale dijelove koji bi ostali u vlasništvu tvrtke.

Uvjet kupcima bilo bi zadržavanje svih djelatnika. Pritom Pavičić naglašava kako se ne prodaje "nešto što je trenutačno profitabilno". Prodala bi se, nastavio je Pavičić, najviše jedna trećina imovine i smještajnih kapaciteta, dok bi se zadržale preostale dvije trećine, odnosno pet objekata koji su i sada profitabilni, a u koje bi se prema poslovnom planu kroz deset godina uložilo oko 14,5 milijuna eura, čime bi se zapravo povećao prihod.

Nakon tako provedenog restrukturiranja, Uprava predlaže privatizaciju prema kojoj bi malim dioničarima ostalo 25 dionica, a ostatak bi se privatizirao po ESOP programu. Samostalnim ulaganjem ili uz pomoć strateških ulagača, bez obzira za koju se varijantu odluče, podigla bi se kvaliteta hotela u vlasništvu Sunčanog Hvara, a povećao bi se i smještajni kapacitet, pa bi se, bez obzira na to što bi Sunčani Hvar eventualno ostao bez dijela imovine, povećao prihod, ustvrdio je Pavičić.

Ukoliko većinski vlasnik, HFP koji posjeduje trenutno 75 posto vlasničkog udjela, ne prihvati niti jednu od ponuđenih varijanti, Uprava predlaže odgađanje privatizacije nakon parlamentarnih izbora, preuzimanje dugovanja na ime ratne štete od 9,5 milijuna eura ili pretvaranje tog duga u vlasnički udio te realizaciju ulaganja s partnerima radi poboljšanja komfora i kvalitete ponude.

Konzorcij vodećih hrvatskih tvrtki, čija imena Pavičić ne navodi, zbog poslovne tajne, spreman je ući u ulaganje i dokapitalizaciju tvrtke, ne tražeći kao uvjet kontrolni paket dionica. To bi smanjilo potrebu za prodajom dijela imovine odnosno omogućilo Sunčanom Hvaru ubrzani razvoj i ostatak u hrvatskom vlasništvu. Svoj su dolazak predstavnici tih tvrtki najavili za sredinu ovog tjedna, ističu iz Uprave Sunčanog Hvara.

Hina