Info servis

Američke dionice nastavile jačati četvrti dan uzastopno

Ulagači očekuju da će tromjesečne zarade o kojima bi korporacije trebale ovih dana početi izvješćivati biti u skladu s njihovim očekivanjima, zbog čega cijene američkih dionica rastu četvrti dan uzastopno.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u ponedjeljak 0,24 posto, na 9.594 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,7 posto, na 1.893 boda.

Obujam trgovanja bio je slab, budući analitičari na Wall Streetu upozoravaju da je teško odrediti u kojem će se smjeru kretati cijene dionica jer su neki od trgovaca odsutni zbog židovskog praznika Jom Kipura.

"Na tržištu je sve ustvari prilično dobro, uzevši u obzir praznik i nedostatak novih gospodarskih pokazatelja", ocijenio je jučerašnje raspoloženje na tržištu čelnik trgovine dionicama pri Lord Abbett&Co, Ted Oberhaus. "Svi očekujemo za utorak najavljene poslovne rezultate Alcoe".

Najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa prva je kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu koja će izvijestiti o ostvarenim poslovnim rezultatima u trećem ovogodišnjem tromjesečju.

Među dobitnicama isticala se dionica Motorole, ojačavši 10 posto po objavi da će proizvodnju čipova izdvojiti iz svog sastava u zasebno dioničko društvo. Na Nasdaqu je, pak, najveći dobitnik bila dionica Rambusa, koja je skočila za čak 38 posto, nakon što je američki Vrhovni sud odbio žalbu Infineona na odluku suda da je prevario tu kompaniju iskoristivši neovlašteno njezine patent za računalni čip.

Na europskim burzama jučer su burzovni indeksi završili s minusom, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica kemijskog sektora uoči objave tromjesečnih korporativnih zarada. Londonski Ftse indeks spustio se 0,09 posto, na 4.270 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 0,4 posto, na 3.404 boda.



Hina