Info servis

Spevec: kroz 10-ak dana bit će okončana transakcija kupnje dijela Ine

Najkasnije kroz 10 dana, do 15. listopada trebala bi završiti financijska transakcija prodaje 25 posto plus jedne dionice INE mađarskom MOL-u, izjavila je danas pomoćnica ministra gospodarstva Olgica Spevec.

Hrvatska je Vlada ugovor s mađarskom naftnom kompanijom MOL o prodaji 25 posto plus jedne dionice INE potpisala 17. srpnja, a Vlada je dala rok MOL-u od 60 dana da uplati 505 milijuna dolara.

U roku od šest mjeseci provest će se prodaja najmanje 15 posto dionica u postupku javne ponude, kazala je Spevec govoreći na skupu Hrvatsko-britanske poslovne mreže.

Zakon o privatizaciji Ine predviđa i prijenos 7 posto dionica Ine bez naknade hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, dok će se dodatnih najviše 7 posto dionica ponuditi pod posebnim pogodnostima zaposlenim i ranijem zaposlenima u društvima koja čine Ina Grupu.

Spevec je izvijestila i da su u tijeku pripreme za sastanak premijera država članica CEFTA-e, koji bi se trebao održati 7. studenoga u Ljubljani. Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija bit će 1. svibnja iduće godine primljene u Europsku uniju, čime prestaje njihovo članstvo u području slobodne trgovine srednjoeuropskih zemalja (CEFTA). U CEFTA-i ostaju, uz Hrvatsku, Bugarska i Rumunjska, pa će se razgovarati i o pitanju budućnosti te asocijacije, kazala je Spevec.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva gospodarstva, Spevec je izdvojila poslove oko aktivnije uloge Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, kojoj je cilj koordinirati aktivnosti svih koji se u države bave promicanjem izvoza i ulaganja. Osnovno je pritom imati kvalitetnu bazu podataka, koja najviše može pomoći malim i srednjim poduzetnicima, smatra Spevec.

Osvrćući se na rast trgovinskog deficita, kazala je kako je problem u niskoj razini izvoza, a ne u postojećoj razini uvoza, pri čemu je razvidno kako je potrebna i promjena strukture izvoza koja se nije mijenjala godinama. Zbog toga Ministarstvo intenzivno radi na aktivnijoj industrijskoj politici, koja će objedinjavati razne vidove podupiranja obrazovanja, ulaganja u znanost, spajanja i stvaranja clustera i sl. No, mijenjanje strukture izvoza ne može biti kratkoročno, već je to dugoročan zadatak, zaključila je Spevec.



Hina