Info servis

Novartis ne planira akvizicije jer su preskupe

Novartis, jedna od vodećih europskih farmaceutskih kompanija, vjerojatno neće u ovoj fazi poduzimati nove akvizicije, izjavio je njezin izvršni direktor Daniel Vasella.

"U ovome trenutku mala je vjerojatnost da nađemo pogodnu kompaniju za akviziciju", kazao je Vasella za švicarske poslovne novine Finanz und Wirtschaft. "U području proizvođača lijekova na recept svega je nekoliko mogućnosti", izjavio je.

"Oni koji poznaju povijest naše kompanije znaju da nikada ne ulazimo u kupovine koje su preskupe. Naša posljednja akvizicija bio je slovenski Lek, koja se razvila mnogo bolje nego smo mislili", kazao je Vasella. Krajem prošle godine Novartis je platio 876 milijuna eura za Lek.

Po njegovim riječima, kompanija nije pod pritiskom širenja poslovanja akvizicijama, obzirom da postiže zdrav organski rast. U prvoj polovini godine postigla je dvoznamenkastu stopu rasta prodaje, premašivši tako prosjek globalne farmaceutske industrije, te je objavila da je na tragu postizanja rekordne dobiti ove godine.



Hina