Info servis

Hrvatska zemlja partner na sajmu "ZEPS 2003." u Zenici

Hrvatska će biti zemlja partner 10. jubilarnog zeničkog sajma "Generalni sajam - ZEPS 2003." od 30. rujna do 5. listopada, a svoje će proizvode na sajmu predstaviti 75 hrvatskih izlagača, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva.

Službenom otvaranju sajma prisustvovat će i ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, kojega je predsjednik Republike Stjepan Mesić imenovao osobnim izaslanikom. U povodu nastupa Hrvatske kao zemlje partnera na Sajmu će 30. rujna biti održana i Hrvatska večer, a 1. listopada održat će se poslovna konferencija o unapređenju gospodarske suradnje između Hrvatske i BiH.

Teme poslovne konferencije bit će gospodarska suradnja dviju zemalja s posebnim naglaskom na robnu razmjenu, pitanja izravnih stranih ulaganja hrvatskih tvrtki u BiH, te mogućnosti zajedničkog nastupa hrvatskih i bosanskohercegovačkih tvrtki putem strateškog partnerstva na tržištima trećih zemalja. U okviru tih dviju tema bit će održane i prezentacije Zagrebačke banke, Agrokora i vinkovačkog Dilja, te Končara, Ine i Geofizike.

Robna razmjena Hrvatske i BiH posljednjih godina bilježi značajniji rast, a prošle je godine BiH bila peti po redu vanjskotrgovinski partner Hrvatske. Prošle je godine ukupna robna razmjena Hrvatske i BiH iznosila 870 milijuna dolara. Hrvatska u toj razmjeni bilježi suficit, jer je hrvatski izvoz bio 704 milijuna, a uvoz 166 milijuna dolara. U sedam mjeseci ove godine ukupna je robna razmjena iznosila 604 milijuna dolara, od čega je hrvatski izvoz 488 milijuna, a uvoz iz BiH 116 milijuna dolara. Po podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja Hrvatske u BiH od 1993. do prvog kvartala ove godine iznosila su 187 milijuna dolara, dok su izravna ulaganja BiH u Hrvatsku u istom razdoblju iznosila 23 milijuna dolara.

Hina