Info servis

U Rijeci predstavljen prototip slovenskog traktora

Slovenski Koroški holding i njegova tvrtka LIMB d.o.o. iz Rijeke predstavili su danas prvi od tri prototipa traktora - prototip traktora LIMB TLS 80 A, čija će proizvodnja, odnosno sklapanje dijelova početi u Rijeci u kolovozu 2004.

Taj traktor ima motor marke Perkins, 82 ks, brzinu 40 km/h, prizvodna mu je cijena 24.600 eura, a namijenjen je za poljoprivredu i građevinsrstvo. Prototip je izrađen u Ptuju, a osmislili su ga slovenski i hrvatski stručnjaci.

Tvrtka LIMB planira pokrenuti proizvodnju ukupno tri modela traktora - LIMB TLS 80 A (82 ks), LIMB TLS 60 A (oko 50 ks) i LIMB TLS 100 A (115 ks). Izrada preostala dva prototipa trebala bi biti dovršena do veljače 2004. Po riječima predstavnika Holdinga i LIMB-a ukupna vrijednost pune proizvodnje sva tri modela bit će oko 80 milijuna eura.

U listopadu 2004. počet će proizvodnja prvih 30 traktora danas pedstavljenog modela, a u 2005. planira se proizvodnja 75 takvih traktora na mjesec. Tijekom 2006. predviđa se proizvodnja po oko 100 traktora prvog i drugog modela na mjesec, dok plan za treći još nije izrađen. Ukupno će biti zaposleno oko 300 osoba, 200 u Rijeci i 100 u Sloveniji.

Koroški holding iz Slovenj Gradeca osnovao je 2001. tvrtku LIMB kao nositelja projekta proizvodnje traktora. Iste godine tvrtka je od riječke tvornice traktora "Torpedo" u stečaju zakupila proizvodnu halu. Po riječima predstavnika Holdinga i LIMB-a prvobitni plan da tvrtka otkupi zalihe materijala i dijelova te zakupi ljevaoničke modele za proizvodnju trektora, radi visine cijena nije ostvaren, pa su oni nabavljeni na svjetskom tržištu.

Na upit novinara hoće li u traktore biti ugrađeni hrvatski proizvodi kazali su da za sada neće te da to ovisi i o hrvatskim poduzetnicima. Na pitanje hoće li i do kada ta tvrtka "ostati" u Hrvatskoj kazali su da zakup poslovnog prostora u "Torpedu" istječe u prosincu 2004. te da će ugovor o zakupu nastojati produljiti za tri do 4 godine ili u okolici pronaći odgovarajući prostor.

Ocijenili su da je "tijek prihvaćanja projekta revitalizacije proizvodnje traktora u prostorima Torpeda bio obilježen s puno praznog hoda i sporošću provedbe nekih aktivnosti." U telefonskom razgovoru stečajni upravitelj Torpeda Željko Markić kazao je da je u stečaju te tvrtke prodana većina imovine te da je u planu prodaja još tri proizvodne hale, među kojima i one u kojoj djeluje LIMB.

"Iznajmljivanje te hale na još nekoliko godina produljilo bi stečajni postupak", kazao je dodavši da će o tome ipak odlučiti Odbor vjerovnika Torpeda. Predstavljanje prototipa traktora održano je u sklopu proslave 150. obljetnice tvornice torpeda u Rijeci u čije je prostore 60-ih godina prošlog stoljeća smještena tvornica traktora "Torpedo", sada u stečaju. Danas je u Rijeci počela Prva međunarodna konferencija o toj obljetnici i očuvanju riječke industrijske baštine.

Hina