Info servis

Vlada predlaže: građevinska dozvola u roku od 30 dana

Hrvatska Vlada podržala je i u saborsku proceduru uputila u četvrtak Konačni prijedlog zakona o gradnji kojim se uređuju uvjeti za projektiranje, gradnju, uporabu i uklanjanje građevine, stavljanje u promet i uporabu građevnih proizvoda, te dokazivanje njihove uporabljivosti.

Zakonski prijedlog, među ostalim, propisuje da tijela državne uprave i pravne osobe s javnim ovlastima u roku od 30 dana moraju izdati potvrde ili mišljenja za izdavanje građevinskih i drugih dozvola vezanih uz gradnju.

Postupak izdavanja građevinske dozvole ubrzao bi se i time što se zahtjev za izdavanje te dozvole može predati i bez potvrda ili mišljenja koja nisu prikupljena, ako postoji dokaz o tome da je projekt podnesen radi izdavanja takvih potvrda ili mišljenja.

Na taj se način, tvrde u Vladi, potencijalnom investitoru omogućuje da na najmanje složen način ostvaruje svoja prava, a na zadovoljstvo javnog interesa.

Predviđeno je i smanjenje upravne pristojbe za građevine ako je tehničko rješenje u glavnom projektu povoljnije za okoliš od propisanog.

Vladin zakonski prijedlog propisuje i nužnost da građevine javne i poslovne namjene budu i projektirane i izgrađene na način da omogućuju nesmetan pristup i kretanje osobama smanjene pokretljivosti. Građevine stambene namjene i stambeno-poslovne građevine s deset i više stanova morale bi omogućiti jednostavnu prilagodbu za osobe smanjene pokretljivosti u najmanje jednom stanu.

Naglašava se da se odredbe važećeg Zakona koje uređuju potrebe osoba smanjene pokretljivosti nisu pokazale provedivima u praksi, i to jer se o tim potrebama nije vodilo računa još u fazi projektiranja.

Veće ovlasti bile bi date građevinskim inspektorima u provedbi nazora nad gradnjom, a predviđene su i novčane kazne od deset do 100 tisuća kuna za investitore ako grade ili projektiraju protivno zakonu.

Vlada je prihvatila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o žigu, koji predviđa jaču zaštitu intelektualnog vlasništva i osigurava hrvatskim poduzetnicima jednaki pravni položaj na tržištu u skladu s propisima EU.



Hina