Info servis

EBRD zainteresiran za projekte Aluminija iz Mostara

Trenutačni predsjedavajući Upravnoga odbora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Igor Očka izjavio je kako je ta bankarska institucija zainteresirana za nove projekte Aluminija iz Mostara, ističući kako će konačno stajalište te bankarske institucije o mogućem ulaganju biti poznato nakon temeljite analize poslovanja mostarskog giganta.

Očka, koji u Upravnom odboru EBRD-a zastupa Republiku Hrvatsku, Mađarsku, Češku i Slovačku rekao je to nakon obilaska pogona mostarskog Aluminija i razgovora s upravom poduzeća.

"Zainteresirani smo za projekte i bolje ćemo se upoznati s planovima za razvoj poduzeća", rekao je Očka novinarima u Mostaru. Precizirao je kako će bankari u Londonu analizirati poslovne planove Aluminija koji su u tijeku pa je zbog toga još 'prerano reći o ulaganjima'.

Prema riječima predsjedavajućeg Upravnog odbora Europske banke za obnovu i razvoj Aluminij 'ima jako dobru budućnost'.

"Dojmilo nas se kako se tvrtka oporavila nakon rata i svjesni smo značenja i razvoja tvrtke za zemlju", rekao je. Čelnici Europske banke za obnovu i razvoj svake tri ili četiri godine obilaze zemlje u tranziciji.

Aluminij iz Mostara, kojemu je Hrvatska 12 postotni vlasnik, najveći je izvoznik iz BiH s 30 posto ukupnog izvoza zemlje.

Aluminij očekuje privatizacija a u međuvremenu država je 2002. godine pokrenula međunarodnu arbitražu kako bi se utvrdila vlasnička struktura poduzeća koju je pak registrirao sud u Mostaru još 1997. godine.

Generalni direktor Aluminija iz Mostara Mijo Brajković potvrdio je kako se na sastanku s izaslanstvom EBRD-a razgovaralo o predstojećoj privatizaciji i ulaganju u novu Elektrolizu vrijednu između 250 i 300 milijuna dolara.

Direktor Brajković ustvrdio je kako će do kraja rujna biti gotova studija izvedivosti o gradnji pogona Elektrolize u kojima se proizvodi metal Aluminija.

Brajković je dodao kako su goste upoznali da politički problemi u BiH frustrirajuće djeluju na gospodarstvenike a posebice za predstojeće razdoblje privatizacije.

U Aluminiju su zainteresirani da se nova Elektroliza gradi novcima koje će osigurati njemačko-američki koncern DaimlerChrysler ali i povoljnim zajmovima EBRD.

Izaslanstvo Europske banke, koje sutra završava četverodnevni posjet BiH, razgovaralo je i s Predsjedništvom, najvišim dužnosnicima Vijeća ministara i dvaju entitetskih Vlada.

Hina