Info servis

Proširenje sudske istrage na naftnu tvrtku Chevron Texaco

Ministarstvo pravosuđa provodi ispitivanje oko navodnog sudjelovanja američkog naftnog diva Chevron Texaco u aferi podmićivanja u kazahstanskoj naftnoj industriji, piše poslovni dnevnik Financial Times.

Ta je američka naftna kompanija zaprimila sudski poziv federalnog tužiteljstva u New Yorku za svjedočenje pred saveznom velikom porotom u vezi projekta u kazahstanskoj industriji nafte i plina u kojem sudjeluje.

U tom se sudskom pozivu, upućenom toj kompaniji još u svibnju ove godine, od Chevron Texacoa zahtijeva predavanje svih dokumenata vezanih uz poslovne odnose s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbayevim, ministrom nafte Nurlanom Balgimbaevim i posebnim savjetnikom predsjednika Nazarbayeva koji je optužen ove godine pod sumnjom da je primao mito, Jamesom Giffenom.

Giffen, američki trgovački bankar, opovrgava optužbe da je preko Mobila i drugih zapadnjačkih naftnih kompanija visokim kazahstanskim dužnosnicima isplatio preko 78 milijuna dolara.

Kazahstanska vlada, pak, niječe bilo kakve kriminalne radnje, iako švicarski pravni dokumenti ukazuju da je barem jedan od otkrivenih bankovnih računa bio pod kontrolom predsjednika Nazarbayeva.

J.Bryan Williams, bivši visoki dužnosnik ExxonMobila, u lipnju je u okviru te istrage priznao krivnju po optužbama za izbjegavanje plaćanja poreza.

Iz Chevron Texacoa su objavili da su sve isplate te tvrtke Kazahstanu obavljene uredno i u skladu s kazahstanskim i američkim zakonima. Tvrtka je također izvijestila da će u potpunosti ispuniti zahtjeve velike porote te da nema razloga vjerovati da je ona metom istraživanja.

ChevronTexaco je u Kazahstan ušao 1997, potpisivanjem sporazuma o zajedničkoj proizvodnji s ruskim Lukoilom, talijanskim Agipom i British Gasom na razvijanju polja Karachaganak. Procjenjuje se da to polje raspolaže s do 2,4 milijardi barela nafte, te 16.000 milijardi kubičnih stopa plina.

Hina