Info servis

Vlahović najavio razgovor sa Inom; Ina uputila priopćenje srpskim medijima

Srpski ministar gospodarstva i privatizacije Aleksandar Vlahović najavio je, u razgovoru za Radio Beograd, da će ovaj tjedan pozvati na razgovor predstavnike hrvatske naftne kompanije INA, ali i da tema tih razgovora ne mogu biti obeštećenje ili eventualni povratak imovine "Beopetrola".

Vlahović kaže da je njegovo Ministarstvo otvoreno za razgovore sa svim potencijalnim investitorima, ali "nema namjeru voditi razgovore o povratku imovine Ine", dok su mogući "svi drugi razgovori" - o ulaganju Ine na srpskom tržištu i njenoj eventualnoj suradnji s Naftnom industrijom Srbije.

Iz Vlahovićevog ministarstva tvrde da je privatizacija Beopetrola potpuno čista i jasna, a za oko mjesec dana očekuju i potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa ruskim Lukoilom.

Ina je pak krajem prošlog tjedna na adrese 30 medija iz Srbije uputila priopćenje za javnost u kojem detaljno podsjećaju na kronologiju nezakonitog odvajanja imovine Ine u Srbiji 1990. kojom je osnovan Beopetrol.

Podsjećajući na 1989., tadašnja zakonska rješenja i organizacijske promjene u INA-Trgovini, u priopćenju se navodi da je krajem 1989. izvršen upis u sudski registar INA-Trgovine kao jedinstvenog društvenog poduzeća, bez OOUR-a u njenom sastavu.

INA-Trgovina Zagreb krajem 1989. na području Republike Srbije nije imala nikakav organizacijski oblik s pravnom sposobnošću donošenja odluka i odlučivanja, objašnjavaju iz Ine. Ističu pritom da je izdvajanje Poslovne jedinice Naftni derivati, Beograd i osnivanje Društvenog poduzeća Beograd (7. prosinca 1990.), te iduće godine pripajanje niza poslovnih jedinica bilo apsolutno nezakonito, sam upis osnivanja pravno ništavan, kao i sve kasnije radnje osnivanja Beopetrola.

"Prema tome, pokretna i nepokretna imovina Ine u Beopetrolu je nesporna, a po svim tadašnjim propisima iz Zakona o poduzećima, podzakonskim i ostalim tada važećim pravnim aktima, ta imovina je u društvenom vlasništvu i korištenju INA-Trgovine naftnim derivatima, Zagreb, odnosno ista pripada INA Industriji nafte, d.d. Zagreb", zaključuje se u Ininom priopćenju.

Privatizacija Beopetrola izaziva reakcije i samoj Srbiji, a doskorašnji član Upravnog odbora Naftne industrije Srbije (NIS) Branko Pavlović za dnevni list "Pregled" ocjenjuje da je prodajom Beopetrola bez rješavanja imovinskih odnosa s Inom, u velikoj mjeri ugrožen interes NIS-a prema njegovoj imovini u Hrvatskoj.

Prema Pavloviću, NIS polaže pravo na 37 do 50 posto Jadranskog naftovoda (JANAF), a vrijednost imovine NIS-a u Hrvatskoj procjenjuje na najmanje 400 milijuna dolara.

Pavlović kaže da je ta vrijednost u 30 benzinskih crpki, poslovnim zgradama, hotelima i odmaralištima koje je NIS imao u Hrvatskoj.

Hina