Info servis

RZB grupacija: snažan rast dobiti u prvom polugodištu

RZB Grupa, na čelu s Raiffeisen Zentralbank ?sterreich AG (RZB), u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 40,2 posto veću dobit prije oporezivanja, 45,5 posto veću dobit nakon oporezivanja, dok je bilanca porasla za 8,7 posto i posljednjeg dana lipnja iznosila je 50,5 milijardi eura.

U priopćenju koje je objavila zagrebačka Raiffeisenbank (RBA) nadalje se navodi kako je tržišna pozicija RZB-a poboljšana, a poslovna mreža u zemljama Srednje i Istočne Europe nastavila se širiti.

'Članice naše poslovne mreže nalaze se među bankama koje ostvaruju najbrži rast na svojim lokalnim tržištima, rekao je predsjednik Upravnog odbora RZB-a Walter Rothensteiner. Rast se temelji prije svega na organskom rastu i razvoju mreže podružnica. RZB je prisutna u 15 zemalja regije, gdje posluje 14 banaka mreže, brojna usko specijalizirana društva te dva predstavništva čime je postignuta potpuna pokrivenost svih zemalja Srednje i Istočne Europe. Nastavlja se i proces integracije, te je RZB početkom ove godine provela spajanje svojih dviju banaka u BiH tako stvorivši najveću banku u zemlji.

Ukupna bilanca svih banaka u RZB mreži u srednjoj i istočnoj Europi na dan 30. lipnja 2003. godine dosegla je 16,1 milijardu eura što je porast od 13,1 posto u odnosu na početak godine. Ta je stopa rasta gotovo u potpunosti utemeljena na organskom rastu. Akvizicija Priorbanke nije imala značajnijeg utjecaja na ukupni apsolutni iznos rasta u visini od gotovo 1,9 milijardi eura, no pridonijela je porastu broja zaposlenika za 2.261. Ukupno je u RZB grupaciji zaposleno 16.603 djelatnika.

Segment poslovanja s građanstvom, koji se ubraja u jedan od strateških segmenata poslovanja RZB-a u regiji srednje i istočne Europe, nastavio je snažan rast. Sredinom 2003. godine RZB ima 2,6 milijuna korisnika usluga u segmentu poslovanja s građanstvom, što je 700.000 više nego krajem 2002.godine, navodi se u priopćenju.



Hina