Info servis

MOL za uplatu 505 milijuna dolara za INU čeka odluku AZTN-a

Mađarska naftna kompanija MOL uplatit će dogovorenih 505 milijuna dolara za 25 plus jednu dionicu Ine u roku od 15 dana nakon pozitivne odluke hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, izjavio je danas glavni strateški direktor MOl grupe Zoltan Adoltt.

Na briefingu za hrvatske i srbijanske novinare koji su prisustvovali današnjoj izvanrednoj skupštini MOL-a u Budimpešti, Adoltt je kazao da je MOL spreman platiti dogovorenu cijenu odmah u gotovini te da za to nema tehničkih i zakonskih problema.

Adoltt je najavio da će ovaj i idući tjedan nastaviti razgovore s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva oko izbora dva predstavnika MOL-a u Upravi Ine, te oko podjele nadležnosti poslova. Naglasio je da su već odabrali kandidate, ali da njihova imena ne žele objaviti dok se ne završe dogovori s hrvatskom stranom. Jedan od njih je direktor financija, a oko drugog se još nismo dogovorili, kazao je Adoltt.

Glede poslovne politike i Ine, Adoltt je najavio da će zajedno s Inom razvijati i modernizirati maloprodajnu mrežu benzinskih postaja prema lokalnim specifičnostima, zadržavajući pritom prepoznatljivost Ininih proizvoda na hrvatskom tržištu. Smatra da je za Inu važno modernizirati i povećati uspješnost mreže benzinskih postaja, te obučiti Inine kadrove da budu sposobni raditi u cijeloj srednjoeuropskoj regiji.

MOL želi standardizirati maloprodajnu mrežu i IT infrastrukturu u cijeloj regiji. U srednjoj Europi, uključujući i Inine postaje, MOL, zajedno sa tvrtkama članicama grupe, ima 1260 benzinskih postaja.

Na novinarski upit o promjeni sadašnje Uprave Ine, Adoltt je odgovorio da je sadašnja Uprava Ine odlično obavila posao oko njezine privatizacije, te je ne bi mijenjali zbog toga i zbog stabilnosti kompanije. Naglasio je pritom da je promjena uprave u nadležnosti Nadzornog odbora Ine.

Iako nije pobijedio u natjecanju za srbijanski Beopetrol, MOL ne odustaje od srbijanskog tržišta, te su ga odlučili osvojiti putem greenfield investicija. Planiraju u idućih pet do sedam godina osvojiti između osam i deset posto srbijanskog tržišta, a pri čemu se nadaju da će im pomoći i njihov strateški partner Ina. U Srbiji tražimo pogodno mjesta za zasnivanje maloprodajne mreže, kazao je Adoltt.

Na pitanje o sudbini Inine imovine, benzinskih postaja, koje su sada vlasništvo Beopetrola, čelni ljudi MOL-a drže da se to pitanje mora riješiti kompromisom, a kao jedan od načina vide zamjenu benzinskih postaja.

MOL je lani ostvario prihod od šest milijardi eura, a lanjska dobit mu je bila 220 milijuna eura.

Hina