Info servis

MOMSP: Hrvatsku očekuje "boom" ženskog poduzetništva

Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo (MOMSP) pokrenulo je kreditni Program poticanja i promicanja poduzetništva žena, uz kamatu od samo dva posto te još niz poticajnih mjera specijaliziranih za žene.

Cilj je Programa, kako su pojasnili u MOMSP-u, omogućiti ženama lakši ulazak u svijet poduzetništva. Naime, istraživanja su pokazala da kad bi se žene u istoj mjeri kao i muškarci upuštale u poduzetništvo, u Hrvatskoj bi bilo sto tisuća novih poduzetnika.

Također, procjenjuje se da je u vlasništvu žena samo 30 posto svih obrta, a jednak je omjer i za mala i srednja trgovačka društva. Razlog za pokretanje Programa, istaknuli su u MOMSP-u, je to što se u ženskom poduzetništvu krije neiskorišten potencijal te je ono značajan izvor novog zapošljavanja, samozapošljavanja i gospodarskog razvitka.

Stoga je za žene MOMSP, osim kreditnog programa uz kamatu od samo dva posto, pripremilo niz poticajnih mjera poput nagrade za najbolje poslovne planove (prva nagrada 50 tisuća kuna, druga nagrada 30 tisuća kuna, a treća 20 tisuća kuna), poticanje proizvodnje autohtonih proizvoda, organiziranje tribina, okruglih stolova i radionica za žene, izdavanje brošura i web portala za žene poduzetnice kao i organiziranje izbora najbolje poduzetnice u malom gospodarstvu.

Cijeli će program, sa svim pratećim mjerama biti predstavljen na ovogodišnjem Jesenskom zagrebačkom velesajmu koji će se održati od 16. do 21. rujna, kazali su u MOMSP-u.

Hina