Info servis

INA: cijeli posao oko prodaje Beopetrola nelegitiman; nastavlja se pravna borba

Hrvatska naftna kompanija Ina drži kako je cijeli posao prodaje beogradskog "Beopetrola" bio pravno nelegitiman te najavljuje nastavak poduzimanja svih zakonskih i pravnih sredstava za povrat svoje imovine kod nadležnih organa u Republici Srbiji te kod svih međunarodnih ustanova, kojima je povjereno pravo zaštite imovine i materijalnih prava pojedinaca i pravnih osoba.

Ruska naftna kompanija Lukoil pobijedila je na međunarodnom natječaju za kupovinu gotovo 80 posto dionica Beopetrola, drugog najvećeg srpskog distributera nafte, ponudivši 117 milijuna eura u gotovini i još 85 milijuna eura u ulaganjima tijekom idućih pet godina (202 milijuna eura ukupno). Slijede pregovori, nakon kojih bi trebao biti potpisan kupoprodajni ugovor, objavila je jučer srpska Agencija za privatizaciju.

U svom današnjem priopćenju Ina ističe da ih je odluka o prodaji Beopetrola "duboko razočarala" te da su "ogorčeni takvom odlukom".

Iz Ine podsjećaju kako su nebrojeno puta do sada obavještavali domaću i svjetsku javnost, poslovne partnere, zainteresirane tvrtke oko privatizacije "Beopetrola", a isto tako i nadležne organe Republike Srbije o nezakonitom prisvajanju Inine imovine te da je u nekoliko navrata Ina poduzimala sve zakonske i pravne korake ne bi li zaustavila nelegalnu prodaju.

INA, naglašava se u priopćenju, ostaje pri svojim stavovima o polaganju prava na vlastitu imovinu, što ujedno znači da će se nastaviti s poduzimanjem svih zakonskih i pravnih sredstava za povrat imovine kod nadležnih organa u Republici Srbiji te kod svih međunarodnih ustanova, a kojima je povjereno pravo zaštite imovine i materijalnih prava pojedinaca i pravnih osoba.

Prodaja Inine imovine u Republici Srbiji, a koja je obuhvatila i Inine benzinske postaje na Kosovu, ujedno je i kršenje Regularnog akta br. 1999, UNMIK-a tj. UN-a za Kosovo koji regulira pitanje upravljanja pokretnom i nepokretnom imovinom na Kosovu. Naime, tim je aktom jasno propisano da se tom imovinom može raspolagati samo uz potpis visokog predstavnika generalnog tajnika UN-a, tvrde u Ini.

"Naše ogorčenje tim je veće što je tijek prijašnjih dogovora i razgovora, pa i s najvišim predstavnicima srbijanske Vlade, ukazivao na formiranje zajedničkog poduzeća kao jedno od mogućih rješenja, a koje bi poslovalo u obostranom interesu pridonoseći i boljim ukupnim političkim odnosima", navodi se u Ininom priopćenju.

Stav je INA-e da je cijeli proces oko prodaje "Beopetrola" pravno nelegitiman, jer nije čak ni u skladu s propisima i zakonima Republike Srbije. Stoga naglašavaju kako će nastaviti s aktivnostima ne bi li svoju imovinu vratili.

"Sigurni smo da put koji je izabrala Vlada Republike Srbije nije onaj koji vodi u Europu i da neće pridonijeti razvoju ne samo gospodarskih već i međudržavnih odnosa. Procesi koji su u posljednje vrijeme započeli između gospodarskih subjekata, nakon ovog jednostranog i pravno nelegitimnog čina, zasigurno će biti usporeni, odnosno štetno će se odraziti na gospodarstva obiju država", kažu u Ini. Očekuju i da vlasnik Ine poduzme sve potrebne radnje radi zaštite imovine i prava INA-e odnosno Republike Hrvatske.

Hina