Info servis

Na deviznom tržištu čekaju se novi gospodarski pokazatelji

Tečaj eura donekle se stabilizirao nakon što je krajem prošloga tjedna dosegnuo višegodišnju najnižu razinu prema dolaru i jenu, budući tržišni sudionici čekaju na nove gospodarske pokazatelje koji bi trebali opravdati njihovo nedavno povlačenje kapitala iz obveznica u nešto riskantnije ali isplativije dionice.

Do podneva je tako euro ostao gotovo nepromijenjen, na 1,09 američkih dolara. Prema jenu spustio se 0,5 posto, na 128,12 jena.

Tečaj jedinstvene europske valute prošloga je tjedna zabilježio najveći pad vrijednosti tijekom jednoga tjedna u više od dvije godine, budući ulagači vjeruju u skori gospodarski oporavak u svijetu, te se povlače iz euroobveznica i kupuju dionice.

Trgovina je slaba, budući je londonsko tržište zatvoreno zbog praznika. Očekuje se da će već sutra promet porasti, pogotovo nakon što njemački Ifo institut objavi indeks poslovne optimističnosti u najvećem europskom gospodarstvu.

"Euro se konsolidira nakon golemog prošlotjednog pritiska", ocijenila je ekonomistica AIB Group Treasury, Geraldine Concagh. Očekuju se novi američki gospodarski pokazatelji i, ako će biti dobri, euro bi mogao potonuti i na 1,08 dolara", dodala je.

Jen je dostigao najvišu razinu prema dolaru u zadnjih mjesec dana, budući se kupuju japanske cikličke dionice što potiče potražnju za japanskom valutom. Do podneva je ojačao 0,34 posto, na 117,43 jena.

Hina